[ LIVE ] ZEILEN MET ZEILSCHIP EENDRACHT 6/10

Vandaag is aan de wind goed te merken dat we tussen eilanden doorvaren. We varen in de luwte van een eiland of in een tochtgat tussen de eilanden door. Het ene moment liggen we in het zonnetje met een T-shirtje op het dek, het andere moment waaien we weer uit onze onderbroek. De scheidingslijn tussen wind en windstilte is duidelijk te zien aan het wateroppervlak.

MoveYourVan-for-Eendracht-blog6-25.jpg
MoveYourVan-for-Eendracht-blog6-20.jpg
MoveYourVan-for-Eendracht-blog6-36.jpg

Pas als de wind wegvalt beseffen wij ons hoe heerlijk rustig het is. De zonnebrand crème komt tevoorschijn, er wordt thee geleut in de theetuin, we kunnen ons over het dek verplaatsen zonder ons vast te klampen aan de reling en ons haar blijft in model! Wat een andere sfeer. 

Nu het schip rustig is en de motor draait zien wij kans met de machinist Roel een kijkje te nemen in de machinekamer. Dit bevindt zich onder in het schip waar het drukkend warm is en een koptelefoon noodzakelijk is voor het oorverdovende geluid. Vanuit deze ruimte wordt de watervoorziening en afvoer geregeld, staat de apparatuur voor de elektriciteit, airco en verwarming, kunnen brandslangen op zeewater worden aangesloten en bevindt zich de brandstoftank. Het verbruik van de motor is maar liefst 20 liter per uur bij economische vaart en we hebben zo'n 32 kuub aan drinkwater opslag. 

Al vanaf dag 1 is Roel aan het stoeien met de watermaker die van het zoute zeewater drinkwater maakt. Op Tenerife moet deze gefixt worden dus varen we ondanks de harde wind op de motor en is onze aankomst op dit eiland een stukje vroeger. 

S'nachts van 12.00u - 04.00u houden wij de wacht, waarbij een windsnelheid van 40 knopen behaald wordt. We bakken rond 2u tosti's om de nacht door te komen. Met moeite lukt het Eva deze van de kombuis naar de brug te brengen. Vervolgens vliegt het drinken uit je kopje en de ketchup van je tosti, maar het gaat er goed in. Alle zeilen zijn omlaag dus we raken weinig lijnen aan dit keer, we hebben meer aandacht voor het lichtgevend plankton, een onderwaterdisco!